maanantai 19. helmikuuta 2018

Teija Tiitisen listaa ei julkaista

Museovirasto ei ole myöntynyt filosofian maisteri Ella Salmonin pyyntöön saada käyttöönsä muinaisjäännöskohteita tuhonneiden salattua henkilölistaa, ns. "Tiitisen Teijan listaa". Tutkija Salmon olisi käyttänyt listaa lähteenä opinnäytteessään, joka käsittelee nimenomaan röykkiöiden raiskuuta ja jätinkirkkojen kivittämistä.

Listaa säilytetään Kulttuuriympäristöpalveluissa työskentelevän Teija Tiitisen kirjoituspöydän lukitussa ylälaatikossa, minkä vuoksi lista tunnetaan julkisesti nimellä "Tiitisen Teijan lista". Kenttäarkeologit ovat paheksuneet listan salaamista, sillä heidän mukaansa juuri muinaisjäännöskohteisiin kajoavien nimiä julkaisemalla voitaisiin saada kansa havahtumaan vakavaan ongelmaan.

Museovirasto perustelee listan salaamista henkilöiden oikeusturvalla. Virasto korostaa, ettei listalle päätyminen ole varma osoitus henkilöiden harjoittamasta muinaisjäännösten tuhoamisesta, vaan kyseessä ovat epäillyt henkilöt ja entisten maakuntamuseoiden kenttätyön yhteydessä kartoittamat yksilöt.

Jyrkimmät arkeologit ovat sitä mieltä, että listan salaamisella suojellaan äärikeskustalaisia maakuntauudistuksen kannattajia, jotka ovat rakentaneet luvattomia navettoja ja Paavo Väyrysen  presidentinvaalikampanjatelineitä muinaisjäännösten päälle. Museovirasto ei ole kommentoinut huhuja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti