maanantai 15. syyskuuta 2014

Museovirasto tehostaa tiedottamistaan arkeologisesta tutkimustoiminnasta

Arkeologien keskuudessa on herättänyt hilpeyttä muun muassa YLEn uutisointi muinaisjäännöskohteilla tehtävistä tutkimuksista. Niinpä esimerkiksi 12.9.2014 tehdyssä jutussa todetaan arkeologien tutkivan Suomen vanhinta kivikautista asuinpaikkaa, vaikka tutkijan antama haastattelu antoi ymmärtää vallan muuta. 

Museovirasto on kuitenkin aidosti huolissaan siitä, mikäli toimittajilta "lähtee lapasesta". Pahimmillaan vääristynyt tieto voi antaa kokonaan vääränlaisen kuvan arkeologien tekemästä tutkimuksesta ja kohteiden merkityksestä.

Jotta artikkelit pysyisivät sopivassa kontekstissaan, on Museovirasto päättänyt tiedottamista koskevassa museossaan kehottaa ajamaan kaikki arkeologisia asioita koskevat uutiset Korsoraattorilla. Näin tieto muuttuu paitsi toimittajien maailmankuvaa paremmin kuvaaviksi, se lisäksi on nuorille helpommin aukeavassa muodossa.

Korsoraattorilla esimerkiksi seuraava pätkä uutisesta:

Merkit kivikauden aikaisesta asutuksesta Oulujärvessä alkoivat avautua Manamansalon muinaiskirkon edustalla.

– Havaitsimme sen niin viistokaiutuksessa kuin sukeltaessa liistekatiskan jäänteitä. Osa jäänteistä on mudan alla, joten tutkittavaa vielä riittää. Löydökset liittyvät kuitenkin kivikautiseen asutukseen, kertoo Museoviraston tutkija Riikka Tevali.
Kolmen päivän aikana tutkijaryhmä on ehtinyt kartoittaa Oulujärveä vain murto-osan alueelta.

– Vaikka kaikissa kohteista ei viistokaiulla löydetty oikeita kohteita, se ei tarkoita etteikö niitä olisi. Niitä ei vain ole vielä löydetty.

Vedenalainen kulttuuriperintö pitää sisällään varsin laaja-alaisen otannan erilaisia löydöksiä.

(YLEn uutinen 12.9.2014)

Muuttuu muotoon:

Merkit kivikauden aikaisest asutuxest Oulujärvessä totanoin alkoivat avautua Manamansalon vittu muinaiskirkon edustalla.

– Havaizimme sen niin tiätsä viistokaiutuxes kuin sukeltaes liistekatiskan jäänteitä. Osa jäänteistä on niinku mudan alla, vittu joten tutkittavaa totanoin vielä riittää. vittu Löydöxet liittyvät kuitenkin kivikautiseen tiätsä asutuxeen, kertoo Museoviraston tutkija niinku Riikka Tevali.

Kolmen päivän vittu aikana tutkijaryhmä totanoin on ehtinyt kartoittaa Oulujärveä vittu vain tiätsä murto-osan alueelta.

– Vaikka kaikis kohteist ei viistokaiul niinku löydetty oikeita vittu kohteita, se totanoin ei tarkoita etteikö niitä vittu olisi. Niitä tiätsä ei vain niinku ole vielä löydetty.

Vedenalainen kulttuuriperintö vittu pitää sisällään totanoin varsin laaja-alaisen vittu otannan erilaisia tiätsä löydöxiä.

(Korsoroitu YLEn 12.9.2014 uutinen. Korsoroitu 15.9.2014)

Museovirasto kehottaa kaikkia kenttätyöryhmiään ajamaan myös tiedotteensa valmiiksi Korsoraattorin kautta jaettavaksi tiedotusvälineille.

Korsoraattorin löytää alla olevasta osoitteesta:
http://korsoraattori.evvk.com/

Alkuperäisen jutun voi kokonaisuudessaan lukea täältä:
http://yle.fi/uutiset/sukeltajat_tutkivat_suomen_ensimmaista_kivikautista_asuinaluetta/7465399

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti