Turun yliopiston arkeologian oppiaine on käynnistänyt Tätisäteilystä voi puhua ry:n pyynnöstä tutkimushankkeen setäsäteilystä. Monet naisarkeologit ovat havainneet setäsäteilyksi kutsutun ilmiön vaikutuksia, mutta niistä on miesvaltaisen tieteen sisällä vaiettu. Turun yliopisto lupautui käynnistämään pilottiprojektin johtuen arkeologian oppiaineen läheisistä, suorastaan lääppivistä kosketuksista luonnontieteisiin.
"Oletuksenamme on, että täti- ja setäsäteily ovat pohjimmiltaan lähtöisin samasta lähteestä. Hypoteesi numero yksi on, että setäsäteily on primaarisäteilyä kun taas tätisäteily on sekundaarista." tuumii tutkija Nalle Happonen Teoreettisen Sukupuolihiukkastutkimuksen laitokselta. "Tätisäteilyn keskeiset lähteet ovat Museaalisen virkamieslaitoksen tiloissa, siis paikoissa jonne muinaisuutta on kertynyt post eruo. Setäsäteily syntyy inter eruo, siis kaivausten aikana. Vaikuttaa siis siltä, että välittömästi kaivausten yhteydessä menneisyydelle altistuvat kärsivät setäsäteilyn oireista kun taas esiin kaivetulle menneisyydelle varastointitilojen läheisyydessä altistuvat kärsivät tätisäteilyn oireista."
"Setäsäteilyn oireet ilmenevät niin fenotyypisesti kuin etologisesti. Fenotyyppisesti setäsäteilyn uhrit alkavat siirtää tahdonalaisesti hiuksiaan päälaelta nenän ja suun alle. Etologisesti muutokset ovat suurempia. Setäsäteilyyn jatkuvasti yhteydessä olevat tuntevat suurta viehätystä nautintoaineisiin, mm. nikotiiniin ja alkoholiin. Myös istuminen pyöreiden pöytien ääressä kovaäänistä musiikkia soittavissa tiloissa yleistyy. Aivoissa taas on havaittu brocan alueen, puheen motorisesta tuottamisesta vastaavan alueen kutistumista tai muita mutaatioita."
"Kiinnostavimpia ja dramaattisimpia muutoksia tapahtuu, kun uhrin säteilyn laatu muuttaa tyyppiään setäsäteilystä tätisäteilyksi. Oireina esiintyy mm. identiteettikriisejä, toisin sanoen tutkijat toivovat kuuluvansa toiseen kulttuuripiiriin. Osa pyrkii muinaisuuteen dieettiään, musiikkimakuaan ja kampaustaan muuttamalla, osa taas toivoo kuuluvansa suomenruotsalaisten heimoon. Pyrkimykset suomenruotsalaisuuteen voivat johtua osittain muutoksista brocan alueella, jolloin puheessa pyritään viljelemään ruotsinkielisiä ilmaisuja."
Muutoksia tapahtuu myös Wernicken alueessa, puheen ymmärtämiseen liittyvässä aivolohkossa. Setäsäteilystä kärsivien on vaikeuksia esimerkiksi ymmärtää lausetta ´Olette jo ylittäneet esitelmäänne varatun ajan 15 minuutilla´, ´Eihän tuo liity aiheeseen millään tavalla´ tai ´Rahat voisi käyttää peruskoulutukseen eikä uusiin 200 000 euroa maksaviin härveleihin´.
Arkeologiassa blogisee seuraa tutkimusprojektin etenemistä suurella mielenkiinnolla.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti