Museoviraston mobiilisovelluksia tahkoava NBA GAMES WORKSHOP on hypännyt mukaan Supercellin ja Rovion kiihdyttämään kelkkaan, ja on julkaissut verkkokaupassaan Applelle ja Androidille uusia mukaansatempaavia pelejä. Arkeologiassa blogisee on saanut etuoikeuden esitellä uutuudet.
MAANOMISTAJAT VS. ARKEOLOGIT
Ensimmäinen peleistä on shoot-em-up -tyylinen Maanomistajat vs. Arkeologit, jossa pelaajan tehtävänä on puolustaa maa-aluettaan sinne tunkeutuvilta arkeologeilta. Pelaaja istuu ladon katolla ja ammuskelee muinaistieteilijöitä yrittäen estää näitä pääsemästä tontilla liian pitkälle. Mikäli arkeologit onnistuvat inventoimaan koko alueen ja aloittamaan kaivaukset, tulee näytölle teksti "MUINAISJÄÄNNÖSLAKI ASTUU VOIMAAN KAIKESSA ANKARUUDESSAAN. GAME OVER!"
Pelaaja aloittaa suolapanoksilla ladatulla haulikolla, ja ensimmäisessä kentässä tehtävänä on ampua suhteellisen hitaita ja huonosti suojattuja yliopiston inventointikurssilaisia. Pelin edetessä ja tunkeilijoiden kaatuessa pelaajalla on siitä koituvilla pisteillä mahdollista ostaa uusia aseita ja teknologiaa tunkeilijoiden torjumiseen.
Maanomistajat vs. Arkeologit on hauska ampumispeli. Pelaaja, maanomistaja istuu katolla ja yrittää estää mailla etenevien arkeologien etenemisen. (Alkuperäinen peli The Farm: http://armorgames.com/play/4976/the-farm) |
Ensimmäisenä ostoslistalle kannattaa laittaa piikkilanka-aidat ja sotilaskivääri. Myös harvalukuiset ketunraudat ja maamiinat ovat käteviä, mutta niiden sijoittelussa on oltava tarkkana. Pian inventointikurssilaisten jälkeen pelialueelle alkaa nimittäin työntyä voimakkaampia arkeologeja, kuten museoviraston koekaivausryhmäläisiä.
Siinä vaiheessa kun kentälle ilmestyvät itsekseen kävelevät raskaasti panssaroidut robottitakymetrit tai hitaat mutta tuhottomasti energiapalkkia sisältävät resistanssimittausryhmät, on syytä ostaa rakettitorjunta-aseita. Erityisen hankalia ovat helikoptereista pudottautuvat metsähallituksen inventoijat, mistä syystä neliputkinen saksalainen IT-tykki on joissakin kentissä välttämätön ostos.
Pelissä on hauskana herkkuna hyviä huudahduksia aina pelaajan osuessa vihollisiin:
"Siitä lähretään, että nää on MUN MAITA!"
"Täällä ei kaiveta kun sulle hauta!"
"Kokeile inventoida saunan takaa!"
STOP THE TREASUREHUNTER!
Tämä Tower Defense- eli tornipuolustustyyppinen mobiilipeli on hyvin hauska ja toimiva peli. Pelissä on ideana estää vihollisten, aarteenetsijöiden pääsy muinaisjäännösalueelle. Nämä kulkevat pitkin polkua, jonka varrelle asetetuilla torjujilla (torneilla) yritetään estää metallinpaljastinvorojen ja muiden tunkeilijoiden pääsy ryöstämään muinaisjäännösaluetta. Polun päässä on muinaisjäännösalue, jota kohti viholliset etenevät. Jokaisesta läpipäässeestä vihollisesta pelaaja menettää "pönön", ja pönöjen loputtua peli on hävitty.
Pelissä on alussa perustorneina filosofianylioppilaskaivajat. Nämä voi aseistaa joko lastoilla tai lapioille, ja ne lyövät niillä ohi kulkevaa vihollista. Päivitettynä versiona kaivajille saa aseiksi mittatikut tai mittanauhat, jolloin kaksi vastakkain polulla seisovaa kaivajaa voi tukkia tien hetkeksi etenevältä muinaisvarkaalta levittämällä mitan tämän eteen.
STOP THE TREASUREHUNTER! Kuvassa on juuri asetettu pelikentälle vartioon ensimmäinen fil. yo. Yksi kaivaja ei vielä riitä pysäyttämään aarteenetsijäarmadaa. (Alkuperäinen peli: Long Way osoitteessa http://armorgames.com/play/12654/long-way) |
Etenevät viholliset ovat hyvin hauskoja, ja niillä on oma logiikkansa. Tavallinen metallinpaljastaja etenee suoraviivaisesti polkua pitkin ja on helposti tuhottavissa. Sinikiviläiset sen sijaan ovat arvaamattomia, ja ne etenevät aina 3,33 ruutua kerrallaan yhden sijaan. Tuhotuista vihollisista saa opintopisteitä, joilla voi päivittää omia torjujia tai ostaa uusia. Kentän lopussa tulee joko suuri aalto vihollisia kerralla tai päävastus, kuten "Julma-Jukkis" joka pystyy nostattamaan kaatuneet liittolaisensa takaisin peliin 33,3 sekunniksi. Jukkis on hidas, mutta hyvin vahva joten sen tuhoamiseen tarvitaan paljon arkeologeja.
Pelin edetessä saa yhä voimakkaampia puolustustavia arkeologeja. Humanististen tieteiden kandidaatit voi aseistaa takymetrillä, jonka laserilla voi hidastaa vihollista ampumalla tätä silmään. Kandidaatit voi myös aseistaa kahdella lapiolla tai pelkalla, jolloin tulinopeus on moninkertainen verrattuna ylioppilaaseen.
Kun HuKin saa päivitettyä maisteriksi, pystyy tämä muun muassa hakkeroimaan takymetrin ensin laserkivääriksi, ja lisäpisteillä vielä erittäin tehokkaaksi lasergatliniksi.
Pelin ovelimpia torjuntahahmoja ovat museoviraston kautta saatavat tehokkaat, mutta kalliit tornit. "Täti" pölläyttää ympärilleen aina viiden sekunnin välein tätisäteilypilven, joka hidastaa vastustajia merkittävästi. Päivittämällä tädin ""radiohiilipäivityksellä" tämän säteilypilven pystyy muuttamaan radioaktiiviseksi, mikä hidastamisen lisäksi vahingoittaa ohikulkevia aarteenetsijöitä. "Kaivausjohtaja" taas parantaa kaikkien pelikentällä olevien muiden tornien tulitusnopeutta ja tekemiä vahinkopisteitä. Johtaja pystyy myös kutsumaan Museoviraston LiDar-lentokoneen tekemään mattopommituksen tietylle pätkälle polkua.
Museoviraston lisäksi pelaaja voi rekrytä väkeä yliopistoista. Nämä puolustavat muinaisjäännöstä vihollisilta heittelemällä näitä erilaisilla teoksilla. Tohtori heittelee vastustajia myymättä jääneillä väitöskirjansa kopioilla, ja hahmon voi päivittää edelleen professoriksi, joita voi olla kentällä kerralla ainoastaan kolme. Professori on torneista hitain, mutta tuhoisin. Kehittämällä professoria emeritusprofessoriksi tämä heittää kerralla kokonaisia eläkkeellä kirjoittamiaan teossarjoja. Teossarjaa voi kasvattaa lisäpisteillä yhä laajemmaksi, ja parhaimmillaan emeritusprofessori pyyhkii koko pelikentän tyhjäksi vihollisista kymmenosaisella tutkimussarjallaan. Joillakin yliopiston puolustajilla voi hetkeksi moninkertaistaa tulitusnopeutta aktivoimalla copypastaa-toiminnon.
Kenttinä pelissä on muun muassa Euran Luistari, Koroistenniemi sekä Kuhmoisten linnavuori. Pelistä on myös suunnitteilla meriarkeologinen versio, jossa pelaajan tehtävänä on estää erilaisten hylkyjen ryöstäminen. Tämä peli on Museoviraston mobiilikaupassa viisi kertaa kalliimpi kuin peruspeli.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti